Waarom besteden mensen zoveel tijd aan het zich zorgen maken over dingen die misschien kunnen gebeuren, over rekeningen die betaald moeten worden of de gezondheid van hun kinderen, ouders of zichzelf? Hetzelfde kan men vragen over spijt. Hoe komt het dat we zoveel spijt hebben van dingen die we gezegd of gedaan hebben in het verleden? De enige zekerheid in het leven is dat alles continu verandert. Alles is in beweging. Kijk bijvoorbeeld naar je lichaam, ziet het er op enige manier hetzelfde uit als toen je een baby was? Alles verandert de hele tijd en toch hebben mensen een hekel aan verandering. We hechten ons aan andere mensen, bang dat we zullen verliezen.
-Wat onherroepelijk zal gebeuren, omdat ze of weggaan of sterven, en ons met de pijn achterlaten.- We hechten ons aan materiële zaken zoals auto's, laptops en motorfietsen. We willen dat dingen hetzelfde blijven zoals ze zijn en huilen als er een kras komt op onze nieuwe iPad. Eigenlijk een verbazingwekkend paradox. Volgens de wetten van de natuur verandert alles continu en wij willen dat alles hetzelfde blijft. Stel dat we zouden kunnen genieten van mensen en dingen zonder die hechting? Dan zouden we in staat zijn om de negatieve dingen te accepteren en te genieten van de positieve dingen. We zouden meegaan met de stroom van het leven. Tegelijkertijd zou deze onthechting ons helpen om zorgen over de toekomst en spijt van dingen die in het verleden zijn gebeurd los te laten. Wat als er een manier was om gewoon van het leven te genieten? Om angsten en strijd te overwinnen en te leren om te vertrouwen en te accepteren? Om echt gelukkig en vreugdevol te zijn? Het goede nieuws: er is zo ́n manier en het heet: 'Mindfulness Meditatie'. In de afgelopen tien jaar heeft de mondiale elite meditatie ontdekt. Deze oeroude methode blijkt erg krachtig en actueel te zijn in deze snel veranderende tijden. Zo krachtig zelfs dat de meest succesvolle bedrijven van de wereld zoals Google, Facebook en Samsung Mindfulness Meditatie aanwenden voor hun personeel. In samenwerking met Stanford University heeft Google zijn eigen mindfulness based emotional intelligence programma gecreëerd, genaamd: ' Search Inside Yourself '. Omdat het Google betrof, konden top neurowetenschappers van Stanford, mindfulness specialisten als Jon Kabath-Zin en emotional intelligence guru Daniel Goleman worden ingeschakeld en zo creërden ze een state of the art mindfulness programma voor het bedrijfsleven. Sinds december 2012 is het Search Inside Yourself Leadership Institute (SIYLI) opgericht. Dit non-profit instituut heft als functie het SIY programma wereldwijd uit te dragen binnen het bedrijfsleven. In het Oosten heeft Samsung samen met de Universiteit van Seoul, Korea haar eigen meditatie programma ontworpen voor 210.000 werknemers. Wetenschappers toonden aan dat regelmatige meditatiebeoefening het concentratieniveau, het geheugen en de leercapaciteiten van de beoefenaar verbetert.
Meditatie bewijst een krachtige stress reductor te zijn; het ontspant en brengt de beoefenaar in balans. De effecten van mindfulness meditatie op het menselijke brein zijn aangetoond door neurowetenschappers. Ze hebben bewezen dat meditatie sterke emotionele reacties op situaties vermindert, wat beoefenaars in staat stelt om redelijker en intelligenter te reageren in aangelegenheden. Uit tests met commando ́s uit het Amerikaanse leger bleek dat ze een vergrootte korte termijn geheugen, reactie vermogen en besluitvormende vaardigheden vertoonden. Meditatie, zo ontdekten wetenschappers, vergroot leiderschapskwaliteiten en persoonlijk succes op een aanzienlijk niveau. Er zijn zelfs speciale meditatie programma ́s ontworpen om gevallen van depressie en zware angst te overwinnen. Meditatie is niet langer
iets traditioneels of religieus. Het wordt niet langer alleen door monniken en nonnen beoefend, het is nu een moderne methode die we allemaal kunnen gebruiken om onszelf te overwinnen en het zorgt ervoor dat we sterkere, zekerdere mensen worden die succesvoller in ons leven en onze zaken zijn.
Ik had mijn eigen ontmoeting met meditatie toen ik werkzaam was als directeur van een bouwbedrijf in Nederland. Mijn baan was zeer stressvol en de effecten daarvan beschadigden mijn gezinsleven. Ik besloot een volledige verandering te maken en begon met mediteren. Mijn leven veranderde compleet. Niet alleen verloor ik 30 kilo in ongeveer 6 maanden, ik kon nu ook omgaan met verontrustende emoties zoals woede, angst, zorgen en spijt. Dat maakte me vrij om maximaal van het leven te genieten en een krachtig, compassievol, gelukkig mens te worden. In de loop der jaren ging ik in de leer bij meditatie meesters over de hele wereld. Samen met mijn partner leefde ik een
kleine twee jaar in Azië. Ik mediteerde in meditatiecentra in Nepal, Thailand, India en Vietnam en mediteerde wekenlang 10 uur achter elkaar per dag. Dit hielp mij om een diep inzicht te krijgen in meditatie en haar effecten. Tegenwoordig combineer ik de oeroude kennis van de meesters met het groeiende wetenschappelijke bewijs om mensen en bedrijven te helpen de wonderlijke kracht van meditatie te begrijpen. Ik volgde een aantal trainingen bij SIYLI in San Francisco en van Stanford neuro wetenschapper; professor Philippe Goldin in Barcelona.
Ook nam ik deel aan trainingen van Wim Hof, beter bekend als de Iceman die meditatietechnieken gebruikt om zijn lichaam tot op diep niveau te controleren, gesteund door wetenschappelijk onderzoek van UMC Radbout universiteit in Nijmegen. De combinatie tussen Oosterse wijsheid en Westerse wetenschap is interessant en actueel. Ze is ontstaan door de opkomst van de fMRI scanner. Voor de ontwikkeling van deze scanner waren wetenschappers genoodzaakt de schedel te lichten om in het brein te kunnen kijken. Na die tijd was het plotseling mogelijk om live in het levende en functionerende brein te onderzoeken.
Ik kan me voorstellen dat je na het lezen van dit artikel meteen zou willen beginnen. Sta me toe je de basis van meditatie mee te geven zodat je kunt beginnen. Allereerst, vind een rustige plek in huis. Zet je wekker op 10 minuten, als je dat doet op de telefoon, vergeet dan niet het geluid uit te zetten. Ga zitten op een stoel of op de grond en sluit je ogen. Plaats je hand op je buik en voel het op en neer gaan terwijl je ademt. Je buik gaat omhoog wanneer je inademt en omlaag als je uitademt. Nu kun je je hand weghalen en op je schoot plaatsen en het op en neer gaan van je buik volgen met je aandacht. Elke keer dat je afgeleid raakt (en in het begin zal dat vaak gebeuren), breng je rustig je je aandacht terug bij het
ademproces. Observeer alleen maar, oordeel niet en manipuleer je adem niet, laat het gewoon zijn. Ga door tot de wekker afgaat. Alleen deze eenvoudige oefening is al genoeg om je een voorproefje van de voordelen te brengen die ik hierboven noemde. Maar dat wordt saai na een tijdje. Er is nog veel meer te ontdekken in het werkelijke mindfulness mediteren. Leuke oefeningen en verdiepingstechnieken die je kunt uitvoeren. Een bekwaam opgeleide meditatie trainer kan je alles leren wat je moet weten.
Robert Bridgeman
http://www.robertbridgeman.com