Vitaal dansend of ongelukkig door het leven?

door Helena Kwaaitaal


Onlangs was ik in de bioscoop en wachtte in de lounge voor de start van de film. Bij de kaartverkoop zag ik een man en vrouw, samen een avondje uit. Wachtend op de kaartjes danste de man vrijuit op de achtergrond muziek. Leuk om te zien en tegelijkertijd voelde ik me onwennig met zoveel openbare speelsheid! Daarover gaat dit artikel: ga jij vitaal dansend of ongelukkig door het leven?


Speelsheid is een teken van innerlijke vrijheid. Je maakt op een vanzelfsprekende manier contact met je levendigheid, interesses en creativiteit.

Vraag:  Hoe innerlijk vrij voel jij je op een schaal van 1-10?

Terug naar de dansende man: in zijn dansen is hij een spiegel. Wat zegt deze spiegel over mijn onwennigheid? Wil ik het leven dansen? Als ik eerlijk ben: liever dansend dan ongeduldige chagrijnige mensen in de rij!  En ja:  liever dansend dan ongelukkig en gefrustreerd door het leven! Dat is waar ik elke keer weer bewust voor kies. Er zijn altijd wel omstandigheden die frustratie, pijn en ongelukkig voelen in de hand werken.  Toch zijn het niet de omstandigheden, maar je innerlijke houding en keuze: ik kies voor lichtheid en het leven te ‘dansen ‘.

 

Tijdens de kindertijd raken spontaniteit en speelsheid steeds meer bedekt met innerlijke hindernissen, kinderpijnen en verantwoordelijkheden. Hierdoor raakt de spontane levensstroom ingedamd. Het bedekken van speelsheid en spontaniteit heeft nog een ander effect: bijzondere talenten raken ook bedekt of afgesneden. Denk aan intuïtieve vermogens  en andere mooie talenten die ouders en de omgeving niet als talent konden of wilden zien. Deze talenten laten zich vaak puur, ruw en ongepolijst zien en dat wordt in de ‘geciviliseerde volwassen wereld’ niet altijd op de juiste waarde geschat.

“Die heeft al vroeg een eigen willetje! Hier heb jij niets te willen”, hoor ik wel eens. Deze kinderen hebben krachtige en eigengereide wensen en ideeën en de potentie om te volharden. Heerlijk zo iemand, later op de arbeidsmarkt!
 “Doe niet zo kinderlijk! Daar ben je nu toch te groot voor.” Grote kans dat deze volwassene de eigen speelsheid en spontaniteit reeds lang geleden heeft weggestopt. Wat dat betreft zijn kinderen interessante en confronterende spiegels!

Vraag: op wat voor manier beperk jij je speelsheid en spontaniteit?

Dit duidelijk krijgen geeft je een sleutel in handen om je leven te gaan ‘dansen’.

Speelsheid draagt bij aan vitaliteit en andersom. Ontwapenende gekkigheid, speelsheid,  lekker lachen geeft ontspanning. Dat draagt bij aan vitaliteit. En bij vermoeidheid, stress en uitputting is speelsheid ver te zoeken. Een vitaal mens straalt iets uit: energie, enthousiasme, inspiratie, levenslust. Daarmee komen  talenten nog beter uit de verf.  En dan spiegelt het leven weer terug: interessante contacten, een levenspartner, nieuwe mogelijkheden in het werk, ontmoetingen met speelse en vitale mensen, verrassingen!

Vitaliteit bestaat uit meerdere onderdelen: De kracht van gezond denken (en kiezen); een gezond, fit en wijs lichaam; de signalen uit je gevoelsleven. Ben je benieuwd naar je eigen vitaliteit en wat je kan doen om die te versterken? Download dan de vitaliteitscan: op www.circolore.nl 
in deze scan komen de zeven aspecten van vitaliteit aan bod.

Tot ziens!  Ik  kom je graag al dansend tegen in de rij bij de bioscoop of in de supermarkt!


 

nu16 Vitaal dansen

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...