Stenen vertellen en verbinden↓

Serpentijn steen in Cornwall, op de Lizard in Kynance Cove

door: Agnes van de Beek

Stenen spreken? Stenen spreken tot de ver-beelding. Het verre beeld van onze fantasie manifesteert zich letterlijk in rots formaties, die we in het landschap aantreffen. 

Waarom heeft Cornwall en met name de Lizard zo'n aantrekkingskracht op mij? Bijna ieder jaar trek ik er naar toe en huur een huis aan de oceaan. Ik kom thuis in een landschap, dat mij omarmt, wanneer ik wandel op de kustpaden, langs de kliffen, de rotsen en de zee. Dit meest zuidwestelijke puntje van Engeland, de Lizard, in het Nederlands de hagedis, zich grillig voortbewegend langs de Atlantische oceaan, toont mij in de rotsformaties, olifanten, beren, slangen en gezichten die spelen met licht en schaduw.

Niet alleen zien we vormen, ook de eeuwenoude gematerialiseerde energie kan je voelen.

Het zijn niet alleen de ons bekende kristallen uit het diepste van de aarde, die vaak voor genezing worden aangewend, maar ook andere steensoorten die we letterlijk op ons pad tegenkomen.

 

In Europa vinden we alleen op de Lizard, de serpentijn steen, vaak door de zee gladgeslepen, in prachtige groene en rode kleuren. Al jarenlang zijn er steenbewerkers op de Lizard, die deze stenen in allelei vormen verkopen.

Reeds vele jaren geleden werd ik aangetrokken tot deze steensoort en kocht vele geslepen vormen en nam deze energie mee naar huis. Het was niet alleen de schoonheid om naar te kijken, maar er was ook een verbondenheid. Alleen toen wist ik nog niet waarom de serpentijn steen alleen daar voorkomt en nergens anders in Europa.

Totdat ik het boekje van Bill Scolding (Beneath the skin of the Lizard) tegenkwam en het volgende las.

In den beginne, toen de continenten nog gevormd werden en Brittanie er al voor een groot deel was, was de aarde hevig in beweging o.a. door verschuivingen van tectonische platen. Er ontstond een eeuwenlange reis onder de aardkorst. Zoals we weten is de aarde altijd in beweging en verschuiven de continenten ongeveer 20 mm per jaar.

Honderden millioenen jaren geleden was er een verschuiving van gesmolten steen onder enorme druk in beweging gekomen, ongeveer 10 km onder het aardoppervlak, daar waar de aardmantel en de aardkorst verbinding maken. (de Moho). Deze verhitte massa werd omhoog geperst en breekt door de aardkorst heen. Dit gebeurde ten Zuiden van de evenaar en zou later de Lizard worden. Dit stuk bevatte een variatie aan steensoorten, ondermeer vulkanisch lava, graniet, mica schist en natuurlijk serpentijn. 

 

De volgende 80 millioen jaar werd dit stuk voortgeperst tot aan het zuidelijk eind van wat later Brittanie zou worden. Het kwam precies op tijd aan voor de laatste ijstijd, waardoor Engeland van Europa werd geisoleerd. 

Wandelend over de kustpaden van Cornwall, over de rotsen die aan het aarde-oppervlak zijn gevormd, vind je ook de rotsen die van 10 km onder het aarde-oppervlak kwamen, nl. het serpentijn gesteente.

Serpentijn is rijk aan ijzer en magnesium. De naam verwijst naar serpent, de slang. Ook werd er beweerd, dat het een medicijn tegen slangenbeten is. Deze stenen, die een millioenen jaren weg aflegden als peridotite veranderden in de prachtige steen serpentijn, gepolijst niet alleen door de zee maar ook door de vele voetstappen.

Dit gebied is een eldorado voor geologen. Ook vindt men hier zeldzame planten, en meerdere steensoorten zoals lava, basalt, mica schist en gneiss graniet.

 

Omdat de mensheid evolueert en de dieren-, planten- en stenen-wereld met ons, worden we in deze tijd gevoeliger. We maken a.h.w. gemakkelijker contact met dier, plant en de mineraal en zij met ons. Er is een andere frequentie ontstaan in de verbindingen die we maken, in onze communicatie met de natuurlijke wereld. 

Laten we ons daarin koesteren en naar de eeuwenoude verhalen van de stenen op onze weg luisteren. Zij laten ons weer herinneren.

 

www.moederaarde.eu

 

Copyright ©2015-Agnes van de Beek

Hunebedden

Hunebedden
Hunebedden
Hunebedden
Hunebedden

Stenen vertellen en verbinden

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...